Fotoblog

Fotoblog

De Helper

LandschappenPosted by Mark Leeman 04 Jan, 2013 10:51:10
Het vinden van een gelegenheid om een chique landschapsfoto te schieten valt niet altijd mee. Feitelijk had ik er al weken geen tijd voor gehad, óf het weer was dermate bagger dat het niet veel zin had.

Gelukkig viel het eea. precies op zijn plek tijdens een autoritje van Emmen naar Groningen. Bij Haren aan het Hoornsemeer ligt een fotogeniek molentje, genaamd "De Helper", dat ik al eens eerder via internet gespot had.

Op precies het goede moment kwamen we hier langs. Het was het einde van de middag en het licht was al mooi zacht geworden. Daarbij was er ook nog eens een mooie wolken lucht. Door de wind waren er wel wat kabbelende golfjes op het water waar ik minder blij van werd, maar met een 10-stops ND filter kon ik de belichtingstijd oprekken tot 30 seconden en werd het water lekker zacht.

Thuis gekomen nog wat oppoetsen in Photoshop en voilá, een niet onaardige foto - al zeg ik het zelf.

Hopelijk komt het volgende foto moment toch wat eerder...
  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Mark Leeman 04 Jan, 2013 20:23:56

Hallo Richard,

In dit geval ging het om een 77mm ND filter van het merk B+W. Dit is geen ND Gradient filter, er zit dus geen verloop in. Het terug in balans brengen van helderheid tussen lucht en voorgrond doe ik altijd in Photoshop, omdat dit veel selectiever werkt als een Gradient filter. Zo zou bij gebruik van een Gradient filter -als je het verloop op de horizon zou leggen- de molen ook donker zijn geworden.

Hopelijk geeft dit antwoorden op je vragen!

Mark

Posted by Richard 04 Jan, 2013 12:01:18

Prachige plaat. Zou je iets meer uit kunnen leggen over het filter? Heb je zo'n filter nodig per lensmaat bijvoorbeeld? Was het een verloop filter?